dnes je 8.5.2025

Input:

102/2025 Z.z., Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 41/2012 Z. z. o mede v znení neskorších predpisov

102/2025 Z. z.
VYHLÁŠKA
Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky
zo 14. apríla 2025,
ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 41/2012 Z. z. o mede v znení neskorších predpisov
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky podľa § 3 ods. 1 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov ustanovuje:
Čl. I
Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 41/2012 Z. z. o mede v znení vyhlášky č. 106/2012 Z. z. a vyhlášky č. 17/2015 Z. z. sa mení a dopĺňa takto:
1. V § 1 sa slová „ním a jeho uvádzanie na trh“ nahrádzajú slovami „ním, jeho označenie a umiestnenie na trh“.
2. V § 2 sa za slovo „aby“ vkladajú slová „dozrel a“.
3. V § 3 ods. 2 sa vypúšťa písmeno f).
4. V § 3 ods. 10 sa slová „druh alebo viac druhov“ nahrádzajú slovami „kus alebo viac kusov“.
5. V § 3 sa vypúšťa odsek 11.

Doterajší odsek 12 sa označuje ako odsek 11.
6. V § 3 odsek 11 znie:
„(11) Pekársky med je med, ktorý je vhodný na priemyselné účely alebo ako zložka1v iných potravinách, ktoré sa následne spracúvajú; môže mať cudziu chuť alebo pach, začať kvasiť alebo už byť skvasený, byť prehriaty alebo ho možno získať odstránením cudzích anorganických alebo organických látok takým spôsobom, že sa do značnej miery odstráni peľ.“.
7. V § 4 ods. 3 sa slová „žiadne látky“ nahrádzajú slovom „zložky1“.
8. V § 4 ods. 6 sa slovo „odstraňovať“ nahrádza slovom „odstrániť“, slovo „odstraňovania“ sa nahrádza slovom „odstránenia“ a slovo „filtrovaný“ sa nahrádza slovom „pekársky“.
9. V § 5 ods. 2 druhej vete sa vypúšťajú slová „filtrovaného medu,“.
10. V § 5 odsek 4 znie:
„(4) Označenie druhom medu okrem pekárskeho medu možno doplniť informáciou o
a) kvetovom alebo rastlinnom pôvode medu, ak med pochádza len alebo prevažne z uvedeného zdroja a vyznačuje sa organoleptickými, fyzikálno-chemickými a mikroskopickými vlastnosťami uvedeného pôvodu,
b) regionálnom, teritoriálnom alebo topografickom pôvode medu, ak med pochádza výhradne z uvedeného zdroja,
c) špecifických kvalitatívnych kritériách.“.
11. V § 5 odseky 6 a 7 znejú:
„(6) Na etikete musí byť uvedená krajina pôvodu, v ktorej je med získaný;2ak je med získaný v Slovenskej republike, možno ho označiť slovami „Slovenský med“ alebo „slovenský“. Ak má med pôvod vo viac ako jednej krajine, názvy krajín pôvodu, v ktorých je med získaný, sa na etikete uvádzajú v hlavnom zornom poli v zostupnom poradí podľa ich hmotnostného podielu spolu s percentuálnym vyjadrením každého hmotnostného podielu, ktorý predstavuje každá z uvedených krajín pôvodu, s odchýlkou najviac 5 %; podiel sa počíta na základe dokumentácie prevádzkovateľa o vysledovateľnosti.3Pri balení obsahujúcom čisté množstvo medu menšie ako 30 g možno názvy krajín pôvodu podľa druhej vety nahradiť dvojmiestnym kódom.4
(7) Pekársky med musí byť na